marți, 19 aprilie 2016

Lupta cu ora

 Disclaimer d-ala: in caz ca cineva a uitat acesta este un blog pentru amintiri personale si atat.

 Ora de culcare, ce credeati? Da, si schimbarea de ora anuala ne fute, pardon limbajul, total. E chestie demostrata, niste oameni se lupta si ei sa schimbe magaria asta de schimbat de ora. Lupta cu ora de nani e cea a Marei. 

  Fiecare vacanta minuscula ii distruge programul. O vacanta mai "mare" adica de 2 saptamani cum a fost acum de Paste... ii rupe tot ritmul. Ea este om care necesita culcat devreme seara. Are 9 ani si daca se culca dupa ora 10 seara nu se poate scula dimineata la 7.30 confortabil. Asta inseamna sa se scoale SINGURA. Ea se scoala singura de o viata intreaga. A avut norocul ca ma-sa sa fie o ratata fara job care sa o tina acasa si sa-i lase acest timp de crestere. Ea nu mai doarme ziua de cand avea 2 ani. 

  Daca adoarme ziua e grav. Subliniat cu trei linii rosii. Inseamna ca e bolnava de dus la spital. O mai ia somnul in masina, masina este viata ei, de cand s-a nascut adoarme in masina de zici ca e ceva magie in cutia aia de conserve. 

  Ideal acum pentru ea in timpul saptamanii este sa adoarma la 9 fara un sfert. Sa adoarma. Si atunci se scoala singura. Daca o scol eu la 7.30 este clar ceva inconfortabil pentru ea. Nu zice sau face ceva deosebit. Doar ca nu e vesela in dimineata aia iar la final de zi... Aici ziua copiilor la scoala se termina foarte tarziu adica la 3.15. Lupt mai mult decat am luptat vreodata... pentru ora de culcare. Da, e mare acum. Nu mai e "bebe" dar clar ea nu stie ce-i trebuie ei. CLAR nu stie asta :))))))))). Daca o lasi (am incercat!) sta pana la 1 noaptea si plange a doua zi... nu, nu asa trebuie sa se odihneasca un om. Mai ales un om mic. 

  Asa ca ma lupt cu ora. Vrea sa citeasca seara. Doar seara. Sau doar la scoala dar acolo nu are timp mereu. Asa ca trebuie sa calculez toata baia (sta in apa cel putin 30 de minute dar de cele mai multe ori 45) apoi tot cititul (minim 45 de minute) apoi tot adormitul ca na, e si ea om, nu lesina direct. Asa ca la ora 7.30 o chem catre cada de baie. Sa-si faca baia cu pricina, cu pestisorii robofish, cu toate alea, sa discute in voie cu cine vrea ea... Apoi sa citeasca din Horrid Henry sau Harry Potter sau Nesfarsita goana dupa elefanti sau alte sute de alte alea (ca are un teanc de carti pe care le ruleaza).... si apoi sa se culce. Nu pot sa-i interzic cititul. Nici baia! Asa ca o aduc la culcare cat mai devreme cu putinta ca sa le poata face pe toate in liniste.

  Daca mi-ar fi zis cineva acum 9 ani ca va fi MAI GREU peste 9 ani sa "o adorm", as fi zis ca-i tampit la cap. Ce n-as da pentru o SUZETA! 

10 comentarii :

  1. Parca suntem pe acelasi calapod, doar ca la mine e x2 :-) Am constatat (nu ma intereseaza cate statistici am citit, ele raman doar statistici) ca ai mei copii au nevoie de minim 11 ore legate de somn noaptea ca sa functioneze ziua. Da, la 6 si 9 ani. Niciunul n-a mai dormit de pranz dupa 18 luni, dar si-au reglat somnul de noapte corespunzator. Asa ca si ai mei, daca nu sunt in pat pe la 8 (ca sa poata citi si povesti cu mine inca 15-20 de minute) am cam pus-o. Eu ma minunez tare cand imi mai spun prieteni ai caror copii sunt de varste similare cu ai mei ca ii culca pe la 10 sau alte ore fantasmagorice in zilele de scoala. Necazul e ca noi toti patru suntem cucuvele, nu ne e somn seara de nici o culoare, copiii cum au vacanta cum o iau razna si dorm de la miezul noptii la 11 dimineata (cand dispare stresul cu trezitul de scoala). Asa ca te inteleg perfect, de ce mi-a fost greu sa-i culc cand erau bebelusi, acum e cu MULT mai greu :-D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E, chestia e ca Mara nu se scoala la 11 nici daca se culca la 1. Si eu aud doar de copii care se culca la 10-11 si am tras concluzia ca pentru ca au fost lasati sa faca asta produc adrenalina multa mereu si de aia nu se pot culca devreme. Pe termen lung asta e groaznic pentru organism.

      Ștergere
  2. Eu citisem undeva (ceva studiu stiintific) ca atunci cand intra in pre-adolescenta apar niste modificari fizice care duc la schimbarea sablonului de somn. Melatonina se secreta mai tarziu in cursul zilei, ceea ce inseamna ca in mod natural vor adormi mai tarziu si ar trebui lasati sa doarma dimineata mai mult.
    Cica in mod normal, la teens (si cred ca si pre-teens) nu ar trebui sa existe ore la scoala inainte de ora 10 si nu ca-s ei putori ci pt ca organismul lor asa functioneaza. Asta apropo de ce zicea Simona cu pasarile de noapte :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa este. Dar la 9 ani nu e pree-teen cred. Exista pe blogul asta pe aici un articol detaliat despre studiile alea.

      Ștergere
    2. :)) ar fi tare sa fi citit tot aici si acum sa vin sa-ti povestesc. Adevarul e ca nu am idee unde am vazut, imi amintesc doar concluziile asa ca totul e posibil.
      Pre-teen de pe la 10 ani se considera oficial, dar am senzatia ca au devenit atat de precoce copiii ca nu e exagerat sa ii incadrezi si ceva mai devreme.

      Ștergere
    3. :))) Ma, cam asa, 10-12 pre si dupa aia teen. Fi-mea e foarte copila inca si la corp si la cap deci deocamdata nu pot sa zic ca nu-i e somn din cauze d-alea. Ii este dar dupa cum imi zice "nu vreau sa pierd timpul dormind!". Si da, cred ca aici ai citit articolul ala :) L-am facut in urma unui documentar vazut la un moment dat :)

      Ștergere
    4. Uite: http://albuletzi.blogspot.co.uk/2014/11/ceasul-biologic.html Era facut cu Sir Terry Wogan ca prezentator, il iubesc de mor pe omul ala! E vocea BBC de un veac. Din pacate a murit la putin timp dupa ce am ajuns noi aici.

      Ștergere
    5. Lorelei, inseamna ca ai mei au fost pre-teens din bebelusie ;-) Glumesc, dar noi toti patru suntem cu orar de noapte, culminand cu mine care am o problema medicala cu somnul (DSPS - https://en.wikipedia.org/wiki/Delayed_sleep_phase_disorder).
      Si fiu-meu la 9 ani e inca copil la minte, dar corpul incepe incet sa se pregateasca de schimbari. Fiica-mea (6) mai are cativa ani pana atunci... :-) Dar da, am constatat ca foarte multi din colegii lor de clasa au inceput sa se maturizeze, in special fetitele si in special cele mai plinutze.

      Ștergere
  3. Eu cand a fost bebelus il culcam la 20 30 ( era ora de culcare).Dar de cand a crescut ( acum are 3 ani si jumatate) nu reusesc sa il bag mai devreme de 22 in pat. si se trezeste dimineata cel tarziu la ora 7. Nu stiu cum sa fac sa il bag mai devreme in pat - pana venim de la gradinita, pana mananca si se joaca, dupa aceea baita si cititul inainte de culcare si se face ora 22. Il vad ca este obosit ( ziua doarme si 3-4 ore legate in week-end sau cand nu merge la gradinita), iar daca il culc mai devreme se trezeste ok.
    Aveti vreun secret ( mamele care reusesc sa culce copii la ora 8?
    Acum ca este vara stam si mult pe afara - anul trecut nu intram in casa pana cand nu se intuneca .

    Daniela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai secretul e ca fi-mea nu mai doarme de la 2 ani ziua. Daca doarme 3-4 ore ziua este ENORM si normal ca seara nu se poate culca devreme. Redu la 1 ora ziua si nu, nu intri in casa cand se intuneca vara :))))

      Ștergere