sâmbătă, 30 mai 2015

Blândețea si bunătatea

  M-am uimit foarte tare astazi cand intr-un loc a scris cineva o poveste despre "niste tigani". Ma rog, faceau ei rele. O poveste auzita la mana a saptea si debitata online. Ei bine si in locul asta, sfantul loc al atacimentului si al cresterii copiilor cu mare, mare blandete, bunatate, intelegere, EMPATIE si toate celelalte balarii pe care le aud zilnic de la specia asta noua de mame.... Ei bine, in acest loc... au sarit blandele si bunele sa discute despre tigani.

  Long story short s-a ajuns extrem de repede la exterminare si la Antonescu. Serios! In sfant an 2015, doamne cu bani, educatie, elevatie sociala, apa calda si tot restul... au sarit la exterminarea tiganilor. Ba mai mult, propozitiile intai explicau despre cum sunt ele oameni buni si blanzi dar cum dealtfel n-ar clipi la exterminarea tuturor tiganilor. Care toti sunt rai si ne omoara. 

  Dude, really? Serios? Apoi e bine ca ai auzit de Antonescu... ce sa zic... esti tare. Da' precis ca daca erai in locul alora care au decedat subit cand alti oameni de alta culoare sau etnie i-au omorit... precis te ofensai oleaca. Numa' un pic... In rest, ce sa zic... e bine cu blandetea, cu bunatatea, cu empatia....doar sa fie asupra propriei odrasle. Care probabil o sa auda prin casa de mic copil ce bine ar fi sa exterminam tiganii. Cand va fi mai mare, statistica ne spune ca va afla ce e aia exterminare. Cine a fost Antonescu nu va afla prea clar pentru ca scoala romaneasca nu mai e ce-a fost... Orele de istorie nu mai exista in batalia ecuatiilor cu 3 necunoscute incepute la clasa 1.

  Dincolo de istorie, dincolo de faptul ca ai aflat sau nu in circa 30 de ani de viata ce orori au putut face niste oameni asupra altor oameni care nu erau ca ei doar pentru ca nu erau ca ei... Dincolo de sclavia care si ea a fost mentionata azi in discutie si anume ca tiganii ar trebui sa fie pusi sa munceasca in lagare sau ceva... ca deh, pe aia din Vaslui nu-i mai vrea nimeni in lagar... Dincolo de toate tampeniile astea ramane omul din tine.

  Adica empatia. Poti sa te pui in locul aluia? Nu, serios! Adica in locul lui. Sa mergi si sa locuiesti o saptamana cu copilul tau ala crescut cu "blandete" unde locuieste el, ala negru si rau, ala care crezi tu ca face toate relele planetei. Poti? 

  Statistic vorbind in Romania nu tiganii fac cele mai multe fapte penale. Nu tiganii iau cele mai multe ajutoare sociale (pentru ca da, s-au sculat si cei care aveau de bagat politica in treaba asta). Nu, pentru ca nu-s majoritari ci foarte minoritari ca sa ma exprim amuzant. Eu am fost agresata mai mult de romani decat de tigani in tara asta. Si am traiti intre tigani 4 ani la Bucuresti unde mi-am luat o casa care la parter continea tigani de satra. Da, da, din aia! Tigancile alea spalau rufe mai mult ca mine. Aveau copii multi si locuiau toti intr-o camera.

  Prietenii care veneau pe la mine n-au fost niciodata agresati de ei, eu n-am avut niciodata vreo problema, ba mai mult, am luat-o pe una din ele sa spele scara blocului, mi-a intrat si in casa si nu s-a intamplat nimic. N-am murit. Aici unde traiesc cu maica-mea de aproape 20 de ani avem in spatele bulevardului o strada de tigani. Tot d-aia! D-aia de se sperie duamnele astea cum ca le-ar lua gatul pe strada. Nu, nu am avut nici un conflict cu nimeni niciodata. Da, i-am ajutat de cate ori am putut, le-am dat lucruri pentru reciclat, le-am dat haine iar Mara a avut cea mai buna prietena de la scoala de stat o tiganca. Tiganca. Cum suna asta...

  Suna urat dar o cheama Andreea de fapt. Si e o micuta mai mica ca Mara, uscata de foame si nevoi. Si cu care Mara s-a imprietenit din prima zi de la gradinita. Educatoarea mi-a atras atentia ca "sa stiti ca sta mult cu Andreea, sa nu ia paduchi". Andreea nu avea si nu are paduchi. Asa cum educatoarea aia nu avea creier. La scoala in clasa 0 doamna Naie cea cu har a vazut cat de frumos se jucau ele si cu Iasmina, o alta tiganca din cartier. Andreea si Iasmina se cunosteau de mici. Doamna Naie mi-a zis intr-o zi ca e uimita de felul in care Mara interactioneaza cu ele. Eu in prima clipa  n-am inteles de ce... Ea a inceput sa rada si apoi mi-am dat seama. Ceilalti parinti le spun copiilor sa nu se joace cu tigani. Mara era singura care se juca cu ele... cu "tigancile". 

  Tiganii astia mergeau la scoala curati. Parintii lor aduna prin gunoaie sub geamul sufrageriei mele. Or face si rele sau n-or face. Mult mai multe rele in clasa faceau niste copilasi foarte albi de bani gata care detineau niste parinti foarte obraznici. Doi s-au luat la bataie in holul scolii. Nu erau tigani! :))))))))) Nu, nu toti tiganii sunt rai. Nu toti romanii sunt buni! 

  Da' imi place ca romanasii nostri cei verzi au pretentia cand trec granitele sa fie tratati cu respect si sa nu mai zica domle lumea de ei ca-s romani si sunt naspa. Pai atunci ce-ar fi sa nu mai fiti xenofobi ma gandesc... Ce-ar fi sa vorbiti frumos cu orice tigan? Ati putea fi foarte, foarte uimiti sa constatati ca atunci cand oferiti omenie si respect nu veti primi bate in cap. Imi place ca mamicutzele astea blande se supara cand sunt discriminate pentru ca sunt mame si nu-si mai primesc locurile de munca inapoi dupa nastere sau alte asemenea. Mna, discriminarea e naspa!

  Cum sa zici ca esti un om bland si sa vrei sa omori oameni? Cum iti cresti tu copiii aia? Cum iti gandesti tu viata? Cum nu te gandesti tu ca a naibii karma e o curva si s-ar putea ca data viitoare cand se mai ridica vreunul cu idei d-astea... sa aleaga fix galeata in care te scalzi tu fericit? Si sa zica ca tu esti naspa pentru ca esti alb, blond, roman, melc sau femeie si sa te omoare pentru asta... Cum ar fi sa-ti imaginezi pentru o secunda ce-ar insemna un lagar in care ai fost dus pentru ca esti evreu. O SECUNDA sa poti sa-ti imaginezi la modul real o zi in lagar. Doar o zi. Cu barbatul care ti-e omorit in fata ochilor, cu copilul pe care trebuie sa ti-l omori singura ca sa nu mai planga... O zi. Doar o zi in care nu vei putea debita tampenii in fata unui calculator din casa ta de lux cu apa calda, mancare buna, job stabil si cercei. Doar o zi. 

2 comentarii :

  1. eu nu zic ca nu-s probleme; eu nu zic ca tiganii nu fura niciunul; nu zic ca multi dintre ei refuza practic sa renunte la obiceiuri si traditii care-i fac un soi de paria; am invatat intr-o scoala in care in care erau multi tigani si nu mi-a disparut un creion.
    si am locuit 3 ani in Rahova si am circulat zilnic cu 139 (”cea mai periculoasa linie de autobuz”) si nu mi-a disparut un fir de par din cap.
    am locuit apoi in fundul Berceniului 5 ani si m-am simtit mai in siguranta ca in centru. ca la in statie la Sincai, in buricul targului, pe lumina, cu toale business, incheiata pana la tiroida s-a luat unu' (netigan) de mine, si la Piata Resita, la 10 noaptea, cu haine cum azi n-as iesi nici la plaja (nu stiu ce-a fost in capul meu) nici macar nu au fluierat.
    well, as mai avea exemple, dar ar fi prea mult.
    Ady.

    RăspundețiȘtergere