miercuri, 18 martie 2015

Specialiști de clasa întâi

  M-am impiedicat azi de niste medici si profesori. Glumesc, daca erau cu adevarat medici si profesori ar fi tacut din gura.

  Bre, eu nu incetez sa ma mir despre lucruri d-astea. Adica cum ar fi asta:

 
Tema de azi de la clasa intai

  Si apoi vine niste lume si-mi zice "oh dar e ok, e SIMPLU, eu sunt invatator". Bai, dupa ce am stat 3 minute am putut si eu sa o fac. Dar copilul meu de clasa intai... Cu el ce facem? 

  Pai va spun eu, azi copila mea a facut cam UN SFERT din tema la matematica aceste calcule, doar pentru ca m-am prins prea tarziu ca sa fotografiez:


  Da, ma, stiu! Sunteti multi care ati facut la clasa intai mult mai mult decat asta. Care ati iubit si lins scoala si v-ati tavalit in ea si ea, scoala, niciodata nu v-a dat prea mult ci prea putin de facut!  Si vai, ce bine e ca elevii primesc in clasa intai sa le iasa pe nas sau ceva...

  Eu una zic asa: am facut clasa intai acum 30 de ani. Nu, nu am facut asta. Am invatat cu totii matematica cat ne-a trebuit. Unii am ajuns ingineri, altii medici, altii pierde-vara ca mine gen umanisti. Fiecare dintre noi a invatat sa scrie, sa citeasca si sa adune si scada in ciclul primar. In manualul de romana al Marei scrie ca "Gigel serveste masa" cand de fapt el mananca. Deci producem o generatie de analfabeti si de chelneri eventual.

  De ce plec din Romania? Pai din cauza asta! Cand am zis prima data acum 5 ani cuiva ca vreau sa plec mi s-a spus "pai eu de aia muncesc aici ca sa AM"...Ca si cand noi n-am fi muncit! Pai o sa ai! O sa ai! O sa ai un sistem de invatamant care ASTA iti ofera. La scoala particulara sunt obligati la programa de STAT. Deci asta e programa, oameni buni! :)))) 

  Eu va doresc succes tuturor! Cu mici, cu mari, cu ce vreti voi. Cu medici care se anunta arogant drept "eu sunt medic, deci nu pot sa ma contrazic cu tine decat daca si tu esti medic" (azi mi s-a intamplat!)... Eu va doresc tuturor sa razbiti in acest sistem. Cu aceste "valori" si cu acesti "specialisti"... Noi nu mai putem. Noi ne cerem afara de cand ne-am prins ca e porcarie mare. 

  Ecuatii usoare va doresc! Si va doresc sa va iubiti copiii cat sa ii scoateti din mizeria asta. 

24 de comentarii :

  1. Mă, eu mă dau că mi-a mers mintea la școală și am avut note bune. Dar ecuații în clasa I sigur n-am făcut. Robert face din astea acum, intr-a doua, dar sunt extrem de bine explicate, și profesorul insistă pe metoda de rezolvare, nu pe rezultatul în sine. Ceea ce mă îndoiesc că le se explica cum trebuie acolo, am eu un feeling că învățatul mecanic a cât mai multă informație e la mare rang... oricâți profesori mi-ar spune ca li se pare ok, mie nu mi se pare că cei mici au vreun câștig încercând sa priceapă ce e cu X, Y și Z așa repede... mai sunt o mie de alte noțiuni de bază care trebuie înțelese înainte de ecuații...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai se pare ca trebuie sa-i explic EU ecuatii de gradul 3 la clasa 1!

      Ștergere
    2. Cam trist. Noroc că nu mai ai mult de explicat. Și când spuneam ca Robert face din astea, face conceptele, fără x, y și z deocamdată, doar cu Johnny și Julie care merg la biblioteca sa ia cărți și Julie ia cu 4 mai multe decât Johnny... și-așa mai departe... :-D

      Ștergere
    3. Pai na, alea sunt altceva. La asta s-a uitat crucis :))))

      Ștergere
  2. Daca nu ma inseala memoria cea obosita de 30j de ani trecuti, la clasa I la matematica faceam operatiile de baza cu numere de 2 cifre, restul (plus tabla inmultirii) au venit abia in clasa a doua, iar ecuatii cu o necunoscuta intr-a patra sau a cincea. Sa ma contrazica cine isi aminteste mai bine.

    Ia priviti link: http://manualul.info/Mate_II/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu tin minte tabla inmultirii am facut-o in clasa a 4a. Ecuatii cu x intr-a cincea.

      Ștergere
  3. Pana la rezolvarea ecuatiilor de grad 3, 55 - 28 =27!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Anonim, stim cu totii. A gresit si ea. Era ora 16 si statea de la ora 8 cu fundul pe scaun facand "scoala". A gresit. Iart-o! Nu terminasem temele si nu corectasem tot, Iarta-ma!

      Ștergere
    2. Nu-mi vine sa cred. Domnul/d-na de mai sus a verificat tema copilului? pai asta e comoara la casa omului. Alexandra, de acum incolo nu mai verifici teme. Faci un scan, pui pe blog si anonimii corecteaza la sange :-). Maria.

      Ștergere
    3. Da ma :)))) Eu am vazut in poza prea tarziu, in sensul ca a fost facuta de Marius cu telefonul lui (care face poze bune) si el a plecat de acasa. Mi-a fost prea lene sa scot aparatul mare si sa fac poza cu corectura. Avem Pic si-l folosim! Nu zic ca prind toate greselile da' cred ca pe majoritatea le ginesc. Si m-am gandit ca pana la urma asta subliniaza ceva si anume ca la clasa 1 e destul e foarte greu si 55-28 d-apoi ecuatii abstracte.

      Ștergere
    4. Anonim, nu ca i-as lua apararea copilului, dar tu n-ai avut niciodata 7 ani? Nu ti s-a intamplat ca intre un 55 si un 28 sa ti se rataceasca o minge, un maidan, privirea unui prieten de la bloc sau o vorba spusa in treacat de colega de banca?!!! Sa fim seriosi, asta e concluzia pe care o tragi tu din postul asta?!!! Pot sa pun pariu ca ti s-a intamplat si adult fiind, cand n-ai fost atenta(a), sa dai cu un leu in plus pe doua bilete de tramvai sau sa socotesti la piata ceva care sa-ti dea cu rest in prima faza... Nu minti, recunoaste ca ti s-a intamplat... :D

      Ștergere
  4. Eu am mai zis: nu astepta pana termina clasa. Cum se aranjeaza sotul tau - valea din RO. Nimeni nu o sa o intrebe de note!!! Nici nu o sa se uite pe hartia cu note.
    Carmen

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai Carmen eu vreau sa aiba aici o clasa completa ca nu se stie ce se intampla...

      Ștergere
  5. Io cred ca problema e felul in care se prezinta treaba asta, si nu dificultatea exercitiului. E strict o problema cu scadere si adunare, dar capacitatea unui copil de a abstractiza in clasa I e minima. Cum ar suna problema asta altfel:

    "Pregatim o salata de fructe pentru toata clasa. Avem nevoie de 18 mere. Noteaza pe lista ca sa mergem la cumparaturi. Avem nevoie de cu 27 mai multe nectarine decat mere. Poti scrie pe lista de cumparaturi de cate nectarine avem nevoie?

    Mango avem deja acasa 33, din care scadem 4 care s-au stricat. Cate mango avem deci ramase acasa?. Reciteste lista si spune-mi cu cate sunt mai multe mango fata de nectarine, ca sa verificam daca avem proportiile corecte pentru salata noastra de fructe."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela, esti Captain Obvious la faza asta grav de tot. Da' e bine ca ne-ai explicat ca si cand noi nu stiam sa adunam si sa scadem chestia asta. Iar copilul care primeste problema, din punctul meu de vedere ar trebui sa o faca EL SINGUR nu sa i-o fac eu altfel ca a o priceapa. Get my point?

      Ștergere
    2. Poate sunt captain subtle, ca nu ai inteles ce voiam sa spun. :)))

      Voi toti spuneati ca e o problema prea dificila, cu ecuatii si asa mai departe. Nu mi se pare o problema dificila matematic, nu are ecuatii de gradul 3, ci doar e foarte, foarte prost formulata. Foarte. As pune pariu ca formulata altfel, o poate face.

      Ștergere
    3. Ba da, eu am inteles. Ai spus ce stiam cu totii! Si anume ca sub maldarul de litere sunt niste calcule simple de fapt. E o ecuatie cu 3 necunoscute la cum e formulata ea asa. Si na, e un cretinism absolut sa-i arati unui copil de clasa 1 o chestie din asta. Si nu e singura, sunt zeci de chestii atat de tampit facute incat ea n-are cum sa le "descalceasca" si sa ghiceasca ce vor sa zica aia de fapt. Pentru ca nu are o gandire abstracta si e normal sa fie asa la varsta ei.

      Ștergere
    4. Pai si bine, profesoara ce zice de treaba asta? Adica inteleg, programa programa, dar nu reformuleaza si ea problemele astea pe intelesul lor/ales din manual numai probleme care sa fie formulate ok? Mai ales ca spuneai ca e si la o scoala privata.

      Ștergere
    5. Invatatoarea ridica din umeri si rade cot la cot cu mine. Ce sa faca? Sa rescrie toate cartile si manualele? Asa-s toate. Pline de idiotenii.

      Ștergere
  6. Concluzia mea e ca : TAIATI-OOOOO ! cat mai repede pt ca s-a aflat "pe surse" ca au fost trimisi sa se infiltreze in sistemul medical si invatamantul HM Rgineasei , romanasi cu ideile din dotare sa le introduca in batranul Albion...:)))) Alex. S

    RăspundețiȘtergere
  7. Din cate inteleg Mara are 8ani, ceea ce in UK ar fi in clasa a 3a, clasa in care se fac adunari si scaderi cu 2 cifre, clasa in care profesorii au f multe asteptari de la ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa si? In Romania se fac adunari si scaderi cu 2 si cu TREI cifre cu trecere peste ordin in CLASA INTAI! Deci ti-a scapat ceva, Anonim! Serios! :)))))

      Ștergere
  8. Exercitiul ala cu trei necunoscute e o mare aberatie, dar nu prea ma prind care e problema ca are de facut exercitiile cu scaderi. Mi se pare normal sa poata face adunari si scaderi la sfarsit de clasa I si cum altfel ar trebui sa le invete daca nu exersand?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lorelei ce vezi in imagine e o parte foarte mica din ce a avut de facut in ziua aia. Daca tu imi zici ca pentru un copil de clasa 1 e ok sa stea 5 ore la scoala si apoi alte 2-3 facand teme...well, ce sa mai zic decat: gresit! Foarte gresit! Da, trebuie sa exerseze dar ar trebui sa o faca la scoala. Toate regulile din tari civilizate spun ca la clasa 1 temele trebuie sa fie de 10 minute pe zi. La clasa a doua de 20 si tot asa... Nu e normal oricum ai lua-o!

      Ștergere