miercuri, 28 ianuarie 2015

Masochisme

  Ca sa traiesti in Romania este imperios necesar (sper ca stie toata lumea ca expresia e la misto!) sa fii masochist.  Asta daca vrei sa-ti placa. Mie-mi plac mult oamenii din tara asta, pe cuvant. Adica atunci cand nu-mi displac total, sunt chiar simpatici. Evident, e o generalizare, nu toti sunt la fel doar pentru ca-s romani, bla-bla-bla. Insa de la inventarea Mioritei incoa' ba sigur chiar de mai demult, romanul se balaceste-n pesimism absurd. 

  Adica, bre, aflu ca vine unu' sa ma omoare, ma asez binisor pe vine si scriu o poezie despre asta...sau ceva. Si daca cineva face un gest frumos, ma mir sau il banuiesc de intentii ascunse. In general oamenii pe aici nu prea zambesc ba chiar un domn azi si-a scos caciula in fata mea pentru ca i-am zambit. Era un domn in varsta cu caciula din aia de astrahan, m-a lasat sa trec pe un trotuar lat cat palma...i-am zambit larg si i-am zis multumesc. A scos caciula si a zis "mai rar asa o doamna"...Am ras o juma' de ora incontrolabil, intotdeauna asocierea "eu" si "doamna" in aceeasi propozitie are acest efect sublim asupra mea :))))))

  De la ce pornisem? Cine dracu' mai stie... Da, am fost la magazin azi, la Mega-ul de cartier. Ma duc la vanatoare de mancare la oferta cu 50% off. Nu consider ca iaurtul care da sa expire ar putea exploda daca-l mancam, nici alte asemenea chestii la reducere. Si ajung la casa, eu cu un cos cu ceva produse din care jumate la oferta ceea ce inseamna timp mai mult la casa din cauza ca la Mega se face bon separat pentru cele la reducere, deci platesti produsele normale, astepti, apoi platesti inca odata produsele la oferta. 

  In spatele meu a venit un domn undeva spre 60 de ani care tinea timid in mana 3 plicuri de ness. I-am zambit si l-am poftit in fata mea. Zice repede, fara sa imi multumeasca sau ceva: "sunteti sigura?"...dude, nu e ca si cand te-am poftit sa imi iei un rinichi..."da, sigur, mergeti, eu am mai multe si de doua feluri, va dura"...Bombane el ceva si trece in fata.

  Vine alta doamna, din aceeasi categorie de varsta, cu o paine in mana. O vad, si ii spun si ei sa mearga. Foarte timida, si ea ma intreaba "DA' DE CE?" pe un ton oarecum ofensat. Pai, zic, uite eu am multe-n cos, mata ai o paine, eu am si la reducere, dureaza, ce sens are sa stai sa ma astepti? In timpul asta nenea se intoarce, da aprobator din cap si face aratand spre doamna si spre nesul lui "ntz-ntz, daca mai vin doi trei d-astia stati aici pana diseara, doamna" pe un ton foarte....aprostofator :)))))))))))))))

  M-a bufnit rasul si i-am zis ca o sa dureze foarte putin ce au ei de facut (cred ca n-a durat 45 de secunde pentru ei doi impreuna) si ca pot sa astept, nu e o problema. S-au dus la treaba lor, am ajuns in fata casierei care imi zice suav "puteti sa asteptati, ca mi s-a terminat rola de la casa?" :))))))))))))))))))))) Da, bre pot sa astept trei secunde, asa cum pot sa zambesc, sa zic multumesc sau buna-ziua. Ca nu ma costa nimic. Si nu, doar pentru ca am facut un gest normal nu inseamna ca vreau ceva de la tine in schimb. Inseamna doar ca-s masochista daca fac asta cu unii dintre oamenii acestei planete...ca sa nu mai generalizez :)

  O zi cat mai lipsita de masochisme va doresc! 

7 comentarii :

  1. Am constatat si eu in Romania ca daca te porti frumos cu publicul, ori ti-o iei peste bot, ori rade lumea de tine ca-ti lipseste o doaga... De cate ori am ajuns acolo, si mai nou cu copiii dupa mine, la care e a doua natura sa zambeasca, sa multumeasca, sa ii ureze o zi frumoasa casieritei si sa o intrebe cat mai are pana termina schimbul si asa mai departe... de multe ori m-au intrebat copiii pe mine ce problema au oamenii din Romania de se poarta atat de urat. Si mi-a sarit de cateva ori mustarul si mie, la cate un tratament mitocan aplicat copilului meu care era perfect manierat si zambitor... Adica da-o in mama ma-sii, un zambet, un multumesc, un te rog, un tinut de usa nu costa bani... dar la majoritatea romanilor mai bine le ceri un rinichi decat un zambet...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oamenii sunt foarte, foarte saraci aici. Si foarte needucati. Si din combinatia asta iese de multe ori ceva urat. Nu exista cultul politetei, exista "sa pupam mana la doamne, ca aia e politete" :)

      Ștergere
    2. Sa nu razi de mine, mie mi-e o scarba cand incearca cineva sa-mi pupe mana, de imi vine sa fug in lume... noroc ca nu se intampla des, ca aici nu incearca nimeni sa-si puna balele pe mana mea, si in Romania ajung rar... :P

      Ștergere
    3. Eu nu stau la asa ceva decat daca e Marius! Vomit altfel! :))))))))

      Ștergere
  2. lumea pe aici a luat-o razna, suntem prea grabiti, prea disperati, prea nu stiu cum sa zic. si probabil amaratii aia cu 3 plicuri de ness sau o paine fusesera luati la 3pazeste vreo data cand incercasera sa ceara sa intre inaintea unora cu cosu' cu mot.
    aud o gramada de oameni ca ceea ce admira cel mai mult cand ies din tara este ca pe alte meleaguri lumea zambeste pe strada.
    mie zambitu' nu prea-mi iese, ca pur si simplu nu-mi iese treaba cu zambitu' decat daca-s spuer fericita si nu-s non-stop asa, dar un buna ziua/seara, multumesc, nicioproblema, astept cand se schimba rola mai gasesc in geanta. :)
    ady

    RăspundețiȘtergere
  3. Cat timp nu-ti iei bici, catuse si costum mulat de piele, e bine, esti cu masochismul in cote normale. Dar daca-ti iei pantaloni de piele n-o sa-ti mai zica nimeni ca esti o doamna... :) Cand te lauda sau complimenteaza un domn, poa' sa fie si Matusalem, inca-i bine, dar am eu o bafta sa ma complimenteze batranicile octogenare... Cand incep cu "parca sunteti din vremea mea..." iti dai seama ce bine ma simt? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mnu, nu imi iau pantaloni de piele da' un bici mi-as lua pentru unii oameni d-astia :)))

      Ștergere