luni, 18 martie 2013

Eu si aerul

  Mie imi place cu aer. Eu sunt aia defecta care n-a priceput de ce mai nene nu trebuie supus un bebelus la aer. Adica cum "nuestevoie". Si apoi ca nu e voie el copil sa fie supus la "curent" sau la aer de orice fel ar fi el IN CASA.

  Urasc perdelele. Singurele care au sens pentru mine sunt draperiile care fac noapte in camera ca sa poti dormi si vara la ora 5 cand se face lumina. In rest...perdeaua nu face altceva decat sa adune praf si sa alunge lumina si aerul. Atunci cand iti doresti lumina si aer. Vezi pe cate unii ca isi crapa un geam in dosul unei perdele. Lucru care face fix sa fie un friguros linistit si cam atat...sa zicem ca omu' deschide un geam de dupa o "perdea"...pai e cam degeaba. Adica tot praful din perdea o sa fie in casa, asta una....si nici un fel de aer proaspat in interior. Asadar, dati perdeaua aia "fashionista" la o parte si deschideti nene geamurile. 

  Oameni buni....DESHIDETI geamurile larg! Si des! Mai ales daca aveti copii. Si io am unu' si de cand avea 0 luni eu ii deschid geamul in fiecare dimineata, de inca 2-3 ori pe zi (aici Marse o sa zica ca de 43 de ori:) si neaparat seara inainte de culcare. Si la -30 de grade si la +40. Dupa care aduc camera la temperatura optima (la noi asta e iarna 20-21 de grade iar vara pana spre 24 ca mai mult nu suportam) cu ce mijloace am. Iarna calorifer, vara aer conditionat. Apoi copilul doarme lemn.

  N-o sa uit in maternitate unde erau 35 de grade ca popa, ardeau caloriferele in luna aprilie de ziceai ca suntem la Polul Nord...am deschis geamul cand mi-au adus copilul. A venit o asistenta si a inceput sa oracaieeeee ca "vai ati deschis geamul cu copiii aici!" Afara erau vreo 25 de grade, inauntru vreo patru sute...I-am explicat ca oricat mi-as dori, ca sa ajung cu copilul de la Bucuresti la Ploiesti...n-am alta sansa decat sa trec pe AFARA, acolo unde e "aerul" si "curentul" si "marea nenorocire planetara"....maiculitza!

  Cand e bolnava, deschid geamul si mai mult. Pentru ca am aflat cand eram mica si invatam despre lume si viata ca crocobaurii nu iubesc oxigenul. Le place in aer coclit. Se inmultesc de zor. Cand copilul are febra, cum a avut azi noapte 40...deschid geamul in miez de noapte, ca sa ajut nenorocitul ala de Nurofen sa isi faca efectul. Daca esti incins e logic sa faci racoare, nu sa fereci toate gaurile prin care poate intra aerul pentru ca "e copilu' bolnav, sa nu il traga vreun curent".

  Discutam acum cateva zile cu doamna doctor de familie care mi-e vecina si m-a invitat la o cafea. Si imi zicea ca vai, de cand n-am mai avut eu probleme sa o caut. Nici eu nici copilul. Ma intreba cati ani mai are, ca nu mai stie saraca ca au trecut 6 ani de Mara pentru ca pe ea n-am sunat-o decat de vreo 2 ori sa o intreb chestii. Si ii povesteam cum stam noi la 20 de grade, cum copilul alearga descult pe gresie dimineata cand se scoala din pat, cum copilul n-are strampi si maieu pe sub haine in gradinita in care sunt 25 de grade. Si m-a laudat. Pe mine m-a bufnit rasul. Dupa care a inceput sa imi povesteasca ce vede ea zilnic toata iarna la cabinetul unde poseda 2500 de inscrisi. Si mi-a cam pierit rasul. Se pare ca romanul nu numa ca e ultimul la consumul de sapun dar e ultimul la igiena casei in general. Ceea ce e oarecum logic daca stai sa te gandesti.

  Mi-a povestit doamna doctor cum "i-am pompat cu antibiotice toata iarna si nu mai reactioneaza la nimic pentru ca li s-au dat in exces" si pentru ca mizeriile din carnea umflata cu antibiotice isi fac resimtita prezenta in cazul copiilor. Cum se duce in vizite medicale la parinti cu copii si gaseste casa cu multe grade in ea, fara pic de aer, se duce ea si le deschide geamurile si le spune ca omului ii trebuie AER de obicei ca sa traiasca.

  Cand are vreun moment de insomnie, Mara s-a invatat sa imi ceara sa ii deschid geamul larg. Daca vede ca nu poate adormi, vrea geam deschis chiar si la -20 de grade...cand se fac cam 18 in camera adoarme bustean. Asa ii faceam si cand era bebelus si o vedeam ca nu reuseste sa adoarma. O duceam la geam si ii deschideam geamul larg in prima iarna din viata ei. Pentru ca omul, ca si animalul, adoarme mult mai repede in racoare. Sistemele se inchid. Temperatura optima pentru un somn profund e de 16-18 grade.

  Cand spui cuiva 16 grade auzi in secunda doi o liniste coplesitoare. Eu am testat-o si pe asta, mai ales in vara in care am stat cu copilul de 2 ani si 3 luni la cort in gradina la 2 Mai. Aveam noaptea in cort circa 16-17...rar 18 grade. Bagata in sac de dormit si invelita si cu patura...dormea copilul tun.

  Nu stiu ce mi-a venit sa scriu azi despre bebelusi si cum dorm si traiesc ei :) Sau poate am aflat in timp ce scriam postarea asta...Sper sa nu mai sara oamenii cu alte pareri si sa imi explice cat sunt eu de....diverse. Cine nu e deacord poa' sa nu comenteze. Ii dau voie! Aici nu e democratie :)))))))))))) E doar mintea si sufletul meu.

  

16 comentarii :

  1. De-acord! EU fugaresc copiii intr-o camera si deschid geamurile si usile la celelalte, sa improspatez aerul! G deschide centrala, eu o inchid:))) URASC termopanele, ca nu lasa sa intre pic de aer in casa! SI ne-am blindat bine cu ele!
    Tin minte cum imi fluiera frigul pe la nas cand stateam la biroul de-acasa, copil fiind. SI culmea, nu ma imbolnaveam!

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamne!!!! ce m-a uns pe suflet postarea asta!!!!
    Ai mei m-au infofolit de mic si am dezvoltat un astm bronsic alergic (sensibilitate la frig)!
    d'abia dupa 20-23 de ani am inceput sa deschid eu geamurile.. Lucram in Medgidia si faceam naveta cu ierni d'alea .. cu zapada, autocar impotmolit etc.
    nici pe dracu' (Doamne fere!) n-am avut!!
    De cand m-am mutat singur in Bucuresti .. trai neneaca.. deschid la -14 grade geamul in fiecare dimineata si seara.. Si culmea.. ce sa vezi?!? in ultimii 4 ani nu am facut decat 1 (una) bucata criza de astm!!! Si asta a fost de la praf, ca am dat cu matura!!!
    eheeee.. daca ar fi invatat-o si pe mama cineva d'astea..

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa, fata! Vad si eu o mama care nu se teme de curent(bine, sa nu bagi totusi cuie-n priza!)Am acceasi problema cu aerisitlun saloane in maternitate, femeile se tem de aer rece ca de dracu! dar de antibiotice nu se tem. baga in bietii copii cat intr-o farmacie. Asa am patit si eu in copilarie, nu era luna faraantibiotice, umblam cu caciula-cosmonaut de-aia hidoasa pana vara. ASa am facut si astm, de-aia m-am si mutat de la mare...
    Nici eu nu prea am perdele, nici covoare, ceea ce pare ciudat pentru multi!:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Din partea unei asistente neonato cum esti matale...cuvintele astea sunt aur. In maternitate cu pacientele ma mai intelegeam io, da' cu duamnele asistente canci! Ele erau de parere cum ca daca am copilul in salon, doamne-fere sa mai deschid vreun nenorocit d-ala de geam. :))) Cat despre restul populatiei ma omoara lumea cu "aoleu stati in curent"...nu nene, stam in AER. Urasc casele care n-au geamuri pe doua laturi ale cladirii in asa fel incat cand deschizi sa poti sa "faci curent" cat sa se aeriseasca cu adevarat casa. Mai ales vara cand crapam in betoanele astea :)

      Ștergere
  4. Eh, am si eu o prietena care are o fetita care e cica bolnavicioasa de numa, cu antibiotice pompate de numa si cu tot tacamul pe care l-ai insirat tu, de la strampi la cine mai stie ce magarii. In conditiile in care ai mei la fel, n-au purtat in viata lor strampi si incep sa poarte manusi si caciula cand temperatura scade sub zero. Care primesc antitermic doar cand le sare temperatura de 39.5, beau apa si suc direct din frigider si asa mai departe. Mie una mi se par copii normali, pana cand vine prietena respectiva si imi spune "da, ai tai sunt asa sanatosi ca i-ai calit tu si i-ai chinuit sa se invete asa..." si ma uit ciudat la ea... nu mi se pare ca am chinuit pe nimeni... dimpotriva, m-a chinuit pe mine lumea cand am fost in Ro cand m-au luat la trei pazeste ca n-ar copilul strampi pe el la plus 13 grade...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) Daaa, asta cu "chinuitul" ma face sa rad grav. In prima vara din viata ei cand era cald ii dadeam laptele si din frigider nene...si n-a mai facut "galci" si nimic :)))

      Ștergere
  5. mwahaahah ce ma bucur sa citesc ca nu sunt singura aerata! acu la noi cam ninge si e frig. io am geamurile deschise in ambele camere, ca sa intre aer curat. unii cica am calduri. n-am calduri, am nas sensibil, urasc sa am aer inchis in casa. si ii urasc pe aia care tipa ca e curent si alte rahaturi de genu. da' in imputiciune le place sa stea! bleah.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah, asta cu NASUL...o sa fac o postare separata despre cum imi terorizez familia sa nu fie pic de miros de nimic in casa. Cand gatesc (si anume zilnic) bag cu geamurileeee....pana nu mai simt neam de miros ca nu suport!

      Ștergere
    2. cunosc, cunosc. si noi suntem la fel :))))

      Ștergere
  6. Da' nu-i normal sa fie asa? Ca doar toata lumea aeriseste dimineata,seara inainte de culcare si in rest,de cate ori este nevoie.Perdele am,le spal des,des spal si geamurile.La bucatarie am perdele pana la jumatatea geamurilor(de jos in sus,I mean).De ce am perdele? Mie chiar imi plac,le schimb in functie de anotimp si cand-cum am chef si nu ma incurca deloc la aerisit.Acuma,la faza cu pruncimea infofolita si cocolosita,nu marsez pe idee.Era fiica-mea mica,avea vreo cateva luni si am fost cu ea la doctor,primavara.Eu imbracata lejer,ea...imbracata,oameni buni.M-a privit doctorul lung...''cate haine ai pe tine? '' ''Aaaa....''(eu).''Atatea pui si pe copil''.Si gata,de atunci.Nu i-am calit pe copii dar nici nu i-am cocolosit aiurea.
    Cu tratamentele,aici e mult de pedalat pe tema.Parintii sunt,multi dintre ei,insuficient documentati si daca nu-si trateaza singuri odoarele,dupa ureche,le duc la doctor.In Romania...din pacate se prescriu antibiotice aiurea,de cum pasesti in cabinet.Am avut ocazia sa dau si peste medici destupati la minte.
    Sa fim bine cu totii,aerisiti la trup si minte!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu toata lumea aeriseste casa nici macar dimineata :) Nu tuturor li se pare "normal"...Si foarte multi umbla acum primavara mult mai dezbracati decat isi imbraca copilasii. Si apoi se mira ca ei sunt mereu transpirati si ca racesc "prea repede" :)

      Ștergere
  7. Asta cu aerisitul ... eu nu mai judec nimic dupa valirile mele "normale", de cand m-am socat afland procentul de oameni, din tara asta, care se spala pe dinti :) M-am socat atat de tare incat nici n-am vrut sa-l retin :)
    Mie mi s-a schimbat ceva in corp, de cand am fost insarcinata. Sau poate nu de la asta, nu stiu. Cand eram adolescenta, umblam, prin Buc, in blugi negri, mai tot timpul, si cu pleata pana-n brau. Nu-mi amintesc sa fi transpirat masiv vre-odata. De cand cu prima burta, cum da peste 25 afara (la umbra), transpir de mor, se lipeste pielea pe mine, nu ma simt deloc bine, vreau aer si refuz sa-mi mai pierd vremea judecand/sfatuind pe altii cum sa faca sa suporte mai bine frigul/caldura (in afara de copii, care-s responsabilitatea mea). Iarna nu am probleme de nici un fel, imi mai ingheata nasul dar nu se pune ca trauma majora :)
    In maternitate nu mai zic ... salon cu 6 paturi, inceput de oct, caloriferer duduie (eu acasa inca nu dadusem drumul la centrala :) ), batea soarele toata dupa-amiaza, in "termopanele" (ieftine) gigantice, vizite gramada, de la toti apartinatorii posibili. Eu aveam patul langa geam, copilul, cu patut mobil, a fost fixat in geam toate zilele de stat acolo. Le-am zis ca daca nu moare el, n-or sa moara nici ele. Dupa prima zi nu a mai comentat nimeni, evident ca ma stia tot spitalul :)
    In rest ... aerisit zilnic, minim o data, 20-21 grade in casa, constant, tot anul (asta fara AC :D ), spalat pe dinti de doua/trei ori pe zi :D A, si incerc sa renunt la covoare&perdele, dar merge cam greu, de ... reminiscente estetice :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am renuntat eu la covoare si sa stii ca in blocurile comuniste nu e o optiune. se aude la vecinul absolut tot si nu prea e ok pentru el, saracul om. sunt nevoita sa pun iar nitele covoare ca na, eu mai si merg prin casa si cica dudui.

      Ștergere
    2. Eu covoare n-as pune dar as pune mocheta. E mult mai buna pentru ca atrage praful din aer si il tine acolo. Il aspiri mai des decat parchetul gol pe care se "nasc" niste sobolani de praf zilnic.

      Ștergere