joi, 28 martie 2013

Vine tortuuuul!

Anul trecut a fost asa:


  Ornat de pitici cu un smecleu d-asta colorat. Am luat prea putina smantana de frisca deci n-a fost destula sa acopere rozul. Roooozuuuul care era de la...sfecla. Daaaa, am facut un soi de tiramisu adica piscoturi, crema de mascarpone cu smantana dulce, coaja de lamaie, vanilie...doar ca piscoturile le-am inmuiat in sirop de sfecla. Obtinut din suc de sfecla cruda cu miere si coaja de lamaie fiert un pic la foc mic. Un fel de red velvet cake din capul meu. 

  Tortul a fost un hit. Pe langa faptul ca era ingrozitor de bun, parintii cand au auzit ce contine au fost foarte incantati. Zahar n-au avut decat piscoturile. Mereu mi-am zis ca daca vrei sa faci un desert si te duci la magazin sa cauti "suport" o sa gasesti ca piscoturile sunt alea care n-au porcarii prin ele. Pentru ca zahar au putin iar adaosuri "emulsifiante" sau conservante sau alte "ante" nu au, din cauza ca-s pesmeti uscati. Nu trebuie sa ramana nici moi si se pastreaza singuri asa. E a treia sau a patra oara cand fac tort pe baza de piscoturi si mascarpone. 

  Anul asta, Mara se gandeste la tort. Am intrebat-o cum sa fie a zis clar cu piscoturi si mascarpone si intai a zis "si cu sfecla" si cand i-am zis "pai hai sa vedem daca mai gasim altceva"...a stat, s-a gandit...i s-a aprins beculetul si a strigat: cu morcooooooooooooovi ca aia sunt portocalii si mie imi place portocaliu!

  Asadar se pare ca vom avea un tort portocaliu anul asta. Daca nu cumva gasesc spanac prin piata si ii trag un tort verde de nu se vede :)))) Chestia misto la asta e ca nu, tortul nu a avut gust de sfecla, asa cum prajiturile cu morcovi pe care le face lumea n-au gust de morcovi din aia din ciorba. Radacinoasele astea dulci au nevoie de putin indulcitor, un pic de zeama de lamaie ca sa isi pastreze culoarea, coaja de lamaie si arome si daca iti dau sa mananci cu ochii inchisi habar n-ai ce suc bun bei tu acolo :)))). Trebuie fiert un pic ca sa nu fermenteze ulterior la frigider. 

  Asa ca miercurea care vine, ne trezim, mancam tort la micul dejun (e o traditie infiintata de Craciunul trecut, daca am ceva dulce in casa ii dau la micul dejun ca sa aibe timp sa arda surplusul de energie pana seara, plus ca nu exista bucurie mai mare ca un copil care primeste TORT la breakfast!!!) dupa care ne imbracam gros si plecam pana la Sinaia la Piatra Soimului. Unde e un restaurant frumos de tot cu parc si loc de joaca in padure! Facem multe poze si venim cu ele si pe aici :)

18 comentarii :

  1. Ziceam sa ling si eu putin la tortul vostru dar daca e portocaliu ma abtin, ca sunt alergica rau la portocaliu! ca si la morcovi.:))
    Eu nu sunt in crestere, am acumulat suficiente toxine, asa ca pot sa mananc si chimicale si tiramisu cu multa cafea si piscoturi cu sampanie...E bine sa fii adult ca nu mai ai ce strica, totul e stricat gata(si dinti si colesterol si glicemie...)

    RăspundețiȘtergere
  2. Super idee cu tortul! Si eu am facut tort cu piscoturi pentru ziua Anei - l-am facut in tava de friptura ca am dat la toata gradinita:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, pai cam asa trebuie, in cantitati industriale la o adica. Anul asta o sa fie mic doar pentru noi pe aici :)

      Ștergere
  3. Superb! Daca ai mei ar manca tort, zau ca m-as inspira de la tine, mi se par traznet ideile, si cu sfecla si cu morcovii :-) Ca norocul ca ai mei nu mananca tort (pe bune, nici nu au vrut vreodata sa guste), asa ca ce primesc de ziua lor doar sufla in lumanari si se uita cum dau ceilalti pe gat. Nu stiu cat o sa dureze faza asta (servim de 6 ani la cel mare si aproape 4 la cea mica), cand n-o sa mai functioneze o sa ma uit de alternative, dar pana atunci ma bucur :-)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lasa ca e bine si fara tort! Nici eu nu i-as fi facut niciodata daca nu era familia cu insistentele cu "aoleu, nu ii faci toooort?" Si numa' bine ca s-a invatat si acum vrea tort de ziua ei :)

      Ștergere
  4. Si din nou "La Multi Ani!!!" :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Mmm ce pofta mi-ai facut, si nu-i usor, pentru o gravidutza cu diabet gestational :)

    Sanatate printesei tale si voua pe langa ea, sa traiti fericiti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Auuu, Beatriss, pune indulcitor stevia si merge :) Felicitari pentru bebel!

      Ștergere
  6. La mulți ani, la mulți ani! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Te rog sa imi dai si mie reteta: cata smantana dulce (si mai ales de care), cata mascarpone, cat suc de sfecla ti-a trebuit? As vrea sa-i fac si eu fetitei mele. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am cantitati, e totul dupa ochi. Cam doua pachete de piscoturi mari, o cutie mare de Mascarpone Galbani cred ca ii zice, una albastra italieneasca. Suc am scos din vreun kil de sfecla parca, i-am pus si zeama de lamaie...totul e dupa ochi. :)

      Ștergere
    2. Multumesc! Mai e putin si te-apuci din nou de treaba, asa ca daca-ti mai aduci aminte de ceva in timp ce pregatesti noul tort, poate-mi spui si mie :)

      Ștergere
    3. Acum s-a sucit, cica cu capsuni. Am luat la conserva. O sa le pasez in mascarpone si iese crema...iar piscoturile le inmoi in zeama de la capsuni :)

      Ștergere
    4. Da, nu stiu ce sa zic...in perioada aceasta capsunile sunt cam acre. Eu am luat congelate si nu s-au putut manca. N-aveau decat miros, in rest gustul nici nu se apropia de cel al capsunilor din sezon. Exista si capsuni proaspete, desigur, gigant, arata extraordinar, dar foarte scumpe. In plus, n-as da unui copil asemenea capsuni "monstri", e clar ca sunt umflate cu chimicale.

      Ștergere
    5. De aia am luat conserve de compot de capsuni. Astea de la magazin "proaspete" sunt mult prea scumpe si n-au gust. Macar alea din conserve stii sigur ca au fost culese in sezon :)

      Ștergere