joi, 7 martie 2013

Bona si ghinionul

  Pentru mine e simplu, n-am avut job, si daca aveam aveam doua mame aici in oras care puteau sta cu copilul meu si care stiu ca ar fi facut ORICE sa ii fie fetitei mele bine. Si nu numai ca ar fi facut asta insa ar fi facut-o cu cea mai mare placere si dragoste. Dar cand n-ai pe nimeni nu e usor. 

  Iata ce i s-a intamplat Ioanei. Si ea nu e singura. Sotia varului meu s-a intors acasa dupe ce plecase si lasase copila de 8 luni cu o doamna din asta. Isi uitase femeia ceva acasa. Cand a intrat pe usa a auzit-o pe "bona" ca urla la copil "te-ai cacat pe tine ca o vaca!"...Apoi ei au mai avut nu stiu cate doamne nepotrivite pana cand au gasit o tipa foarte draguta si rabdatoare. 

  Eu cred sincer ca niciodata nu trebuie sa lasi copilul cu cineva strain fara sa ai camere de luat vederi cu transmisie live pe care sa te poti uita cand nu esti acolo. Unul din parinti se poate uita cand stie ca celalalt parinte nu e acolo. Pentru ca oamenii sunt rai. Si lenesi. Iar in Romania exista cultul lenei. Pana acum cativa ani in Romania nu exista ideea de "bona de meserie" asa cum sunt in alte tari de zeci de ani. 

  La noi bonele sunt femei care nu mai au serviciu si se gandesc ca mai pot face un ban "usor". De aia eu n-as angaja decat o persoana de maxim 40 de ani. Chestie de gust. De aia nu as sta fara camere de luat vederi nici o secunda. Aici intervine ideea daca ii spui ca ai camere sau nu. Eu zic ca depinde de cat esti de hotarat sa afli cine e omul ala. Daca esti foarte hotarat, nu ii spui la inceput, ca sa vezi ce se intampla. Daca le spui de la interviu ca ai camere e ok pentru ca se vor auto-elimina singure. Nu ar fi venit madam Valentina Eftimiu sa se faca bona intr-o casa cu camere pentru ca ea stia clar ce vrea sa faca si ce obiceiuri are. 

  Dar mai exista posibilitatea ca stiind ca au camere in casa sa isi pastreze obiceiurile proaste pe afara cand sunt cu bebelusul in parc. N-ai de unde sa stii. Asa ca mai bine il prinzi din prima in casa ca sa nu ajungi sa stai linistit ca vai de mine ce doamna draguta avem si apoi sa incepi sa vezi cum ti se schimba copilul in fata ochilor (in rau) si tu nu stii ce are. 

  La fel, ar fi bine ca mamele din cate un oras sa se "alieze" in online, sa produca o lista neagra a bonelor si asa-ziselor "agentii" si sa le execute rapid pe javrele care fac porcarii. Eu in mod sigur as bate-o pe cate una din asta care una zice si alta face. I-as scoate aerele de bona din cap imediat. 

  Nu pot sa presupun ca sunt toate asa. Nu cred ca sunt. Insa am auzit multe, multe mame, in special din Bucuresti, care au patit diverse. Si na, cred ca prea intreg la cap nu mai iesi dupa ce constati ca un om pe care il platesti sa aibe grija de copilul tau isi bate joc de el. Dar ramane problema bonelor care nu-s destule si nu-s destul de bune. Ar trebui sa ne deschidem o agentie. :) Da' nu de jnapani cu 90 de lei pe 5 cv-uri...Ce chestie e asta nene? Pai daca iti dau bani imi dai acces la baza de date. Si apoi daca eu angajez pe una de la tine iti mai platesc un comision. Sau mai bine le tin eu angajate pe firma ca sa pot sa le ard de cate ori apare vreun incident. Eu asa as vedea o "agentie", nu doar ca pe un "peste" care racoleaza clienti, ci ca pe o autoritate in plus in fata bonei respective. Cu un site pe care sa scriu despre fiecare din ele. Sa stie ca la o adica le pun la "panoul de onoare" sau "la coltz"...Adica ori suntem o ceva care ofera un serviciu clientului, ori suntem niste jnapani. 

22 de comentarii :

  1. Asta îmi aduce aminte de Sex and the City și de cât de vânate erau bonele ca lumea, de se duceau să le „racoleze” prin parcuri. Mă sperie să văd că și în România a ajuns la fel. Nu știu ce o să fac când o să am copii, că nici una din bunici nu stă în același oraș cu noi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai da, dar daca te duci si o ciordesti de la altul inseamna ca e cam curva :) Adica si de la tine va pleca la cel care ii da 100 in plus la o adica. Not a good choice :)))

      Ștergere
  2. Mie imi place ca se face comparatie cu alte tari doar cand avem impresia ca acolo e mai bine decat in Romania. Wrong. Si in alte tari, UK de ex, nu exista neaparat meseria de bona. Am colege, studente care fac asta. Bineteles, ca li se cer referinte si experienta. Plus, ca bona nu face si menajul sau de mancare. Cel mult incalzeste mancarea lasata de parinti. Adica nu e servitoare asa cum se vrea in Romania, ca in telenovele. Daca cineva nu e multumit, anunta agentia si agentia o concediaza. Si asta in primele zile, nu dupa luni de zile. Iti dai seama de o bona in prima luna, zic eu. In cazul in care cineva face ce a facut Ioana, adica defaimare pe blog, crede-ma ca se ajunge in tribunal. Asa ca mai usor cu comparatiile. Daca e se compar, de ce in Romania se fumeaza in restaurante, cafenele, etc si afara nu, de ce se urla ca nebunii pe elevizor etc. Multora nu le-ar placea regulile de aici ca de ex. nu lasat copilul de unul singur pe stada sau trimis la cumparaturi de unul simgur pana la o anumita varsta.
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi nu suntem genul de oameni despre care povestesti tu. :) Ioana n-a facut nici o defaimare a prezentat faptele reale asa cum s-au intamplat ele. Din intamplare stiu asta cu precizie :) Si dupa cum vezi, oricand ai suna agentia, agentia nu face nimic. Pentru ca agentia e o gluma. Eu una incerc sa ma mut in UK asa ca sunt o iubitoare de reguli, o nefumatoare, si un om care ar da orice sa traiasca intr-o tara in care acestia fumeaza afara si in care bonele sunt oameni.

      Ștergere
  3. Cred ca mai intervine si problema salariului pe care esti dispus sa-l oferi bonei. De ce spun asta? Pentru ca eu stiu ca nu as avea cum sa dau mai mult, desi stiu ca mi-as dori uneori ceva mai bine. Dar, salariul unei bone a crescut inspaimantator in ultimii ani si pretentiile la fel. Pretentii de ambele parti, ca stiu si parinti exagerati. Dar da, sunt de acord cu tine: nu e de dorit sa lasi copilul si casa pe mana unui necunoscut fara sa ai un control cat de mic. Eu am convietuit aproape jumatate de an cu bona Anei inainte sa ma intors la munca. Si uite ca a functionat,pentru ca a fost prima si singura bona pe care am avut-o la copil si e la noi de aproape 8 ani deja. Sigur, cu frecusuri trimestriale, dar pentru mine convietuirea cu ea a fost o lectie de toleranta:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta vrea si Ioana sa faca. Sa stea cu femeia acolo si sa lucreze initial de acasa.

      Ștergere
  4. Faza cu defaimarea m-a facut sa zambesc.Amar.Care defaimare,ca mie una mi-a venit sa plang mai gata,cand am citit.Nici aici nu exista bone,sunt ''tages mutter''.Adica femei,mame care pe langa copilul lor,au grija si de alt/alti copii fie intreaga zi,fie ii iau de la gradinita cu program redus si il duc la ele acasa,pana merg parintii dupa ei.Au grija de copii ca la cresa,gradinita.Le gatesc,ii plimba,le spun povesti,in sfarsit.Nu este obligatoriu sa aiba si ele copii mici,pot opta pentru asta femei de orice varsta,dar sunt verificate si rasverificate.Pentru un copil costa 300 euro pe luna.
    Si eu sunt iubitoare de reguli constructive si de civilizatie,Alexandra.Sa va ajute Dumnezeu sa va mutati cu bine unde vreti voi si sa va fie bine!

    RăspundețiȘtergere
  5. De acord cu Mihaela.
    Aspiram spre standarde occidentale in ingrijirea copiilor dar cu proceduri romanesti:)
    Ia sa-mi faca si ciorba daca am chef, sa-mi intinda si asternuturile la o adica, de ce nu ca vad ca nu da in greu?
    Si ia s-o si filmez eu la locul de munca fara acordul ei si dupa aia s-o fac cu ou si cu otet pe internet, ca doar pot sa fac ce vrea muschii mei cu omul care munceste in casa mea.
    In Anglia se trezea cu un proces atit de dur si de rapid ca n-ar fi stiut ce-a lovit-o.
    Silvana

    RăspundețiȘtergere
  6. Ciorba si menajul au fost stabilite de la inceput :) Iar nanny cam exista si in Anglia. Iar in Anglia daca aveai dovada ca ti-a neglijat copilul cum ar veni ca l-a lasat SINGUR in casa pana la varsta de 12 ani erai dusa la puscarie direct :) Da' mie imi plac oamenii care nu au habar despre ce vorbesc :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Alexandra, locuiesc in Anglia, nu mai vorbi prosti.
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atunci ar trebui sa stii cum sunt legile acolo. Si ar mai trebui sa stii ca "prostii" se scrie cu doi i. Asta daca tot suntem asa de precisi :))) Cauta LEGEA sau mergi si intreaba la politie daca are voie cineva sa iti lase copilul de 10 luni SINGUR in casa.

      Ștergere
  8. Deci eu una din.prima luna as fi dat-o afara clar ca nu imi las copilu cu o bona care nu isi face treaba cum trebuir dar deh cum sa imi pierd banii....
    Inca ceva ALexandra suntem liberi sa ne dam cu parerea asa ca accepta si criticile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand esti disperat si cauti intr-una (Ioana a cautat in tot acesti timp)...n-ai pe cine. Da, si eu as fi dat-o afara. Asta e dincolo de discutie.

      Iar liberi sa ne dam cu parerea suntem in masura in care o facem cu bun simt. Eventual pe blogul personal, sau daca o facem pe la altii o facem cu nume si prenume, ca asa e frumos. Tu imi spui pe nume, eu n-am cum sa te numesc.:) De ce sa accept "critici" de la o persoana anonima? Am facut eu ceva rau?

      Probabil ca n-ati inteles ca Ioana n-a lasat-o singura cu copilul decat ACUM, de curand. Si cand a vazut CE face cucoana cand e singura...a luat masuri. Iar acum a povestit despre asta ca sa nu se mai pacaleasca si altii cu agentia si cu cucoana. Deci? Care este problema?

      Ștergere
  9. Eu cred ca toti cei care au comentat pana acum au facuto cu bun simt,am inteles si stiu ca nu a lasato sg cu fata in casa,dar nu pot sa cred ca nu putea sa o inlocuiasca cu o alta bona,sa ma fac inteleasa o dadeam afara dib prima pe banii mei eu comand si pt copii mei vreau siguranta,eu nu sunt de partea bonei numai ca ma deranjeaza ca nu accepti si parerile altora la urma urmei cei care aveti bloguri sunteti unde sunteti datorita cititorilor,stiu ca daca nu imi convine pot trece peste blogul tau.
    Diana mama a 2 copilasi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, nu au facut-o cu bun simt atata vreme cat au presupus ca Ioana o "sclavageste" pe doamna aia sau ca ar fi facut vreun film public. :) Sunt presupuneri rautacioase si nu-si au locul nicaieri. Iar noi astia cu bloguri nu "suntem" nicariei. Suntem niste oameni care povestim niste sentimente. Cui nu-i place sa nu citeasca. Eu nu ma supar!

      Ștergere
  10. Problema este ca a filmat un om fara acordul lui. Dincolo de orice sentimentalisme, asta e inacceptabil.
    Oricare dintre noi, filmat fara acordul personal la locul de munca si "raspindit" ulterior pe Internet, ar fi perfect indreptatit sa se revolte si eventual sa ia masuri legale.
    Silvana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. L-a filmat la ea acasa si nu a facut public filmul. Nu e nimic ilegal aici :) Ai vazut tu acest film pe internet? Sau ai citit o poveste care era asa de bine scrisa incat ti-a sugerat ca ar fi film? :)

      Ștergere
  11. Nu. Am vazut insa disponibilitatea totala de trimite filmul cititorilor care au comentat la postul respectiv si l-au cerut.
    Am vazut si confirmarea ulterioara ca li s-a trimis pe mail. Eu nu-mi doresc sa-l cer, pentru ca mi se pare abuziv, dar oricine vrea sa-l vada e la un mail distanta.
    Iar povestea sincer nu mi s-a parut chiar asa de bine scrisa incit sa fie un film:) Sau ma rog, poate unul cam dezlinat.
    Silvana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ok, deci nu e "public" filmul. Povestea e bine scrisa. Spune adevarul asa cum s-a intamplat el. Eu stiu, e una din cele mai bune prietene pe care le am, si nu la nivel virtual ci la nivel de oameni care se vad si se tin in brate :) Nu e un om rau sau deplasat, nu a gresit cu nimic, nici la nivel moral nici la nivel legal :)

      Ștergere
  12. Eu zic sa o scoatem in piata centrala pe doamna, sa o punem pe esafod, sa aruncam cu pietre si sa strigam UA (nu stiu daca e corect scris). Ca nu suntem departe de Evul Mediu in reactii. Tu nu spui despre sentimente, ci simple judecati.
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu, sincer ce problema ai tu, Mihaela. Nu, UA nu e corect scris, se scrie HUO daca vrei sa zici asa...Habar n-am cine esti, ca esti si nici cum ai ajuns aici, si nici ce fel de judecati ai aflat tu aici. Dar eu iti zic PA! E ultimul comentariu pe tema asta pe care ti-l public. Nu de alta dar chiar m-ai plictisit!

      Ștergere